Popularnost kvadova je u poslednjih nekoliko godina skočila do neslućenih visina. Bilo da je u pitanju rekreacija, sport ili prevoz tokom lova/ribolova, kvadovi su brzo postali miljenici mnogim vozačima.

Zbog velikog izbora ATV vozila i dostupnih dodatnih opcija, kupovina može biti zbunjujuća. Ukoliko želite da kupite kvad, a niste sigurni odakle da krenete u potragu za onim idealnim, u daljem tekstu ćemo sa Vama podeliti smernice i savete kako biste odabrali idealan kvad za Vas.

 

Kvadovi: Šta su i podela ATV vozila

Kvadovi, ili ATV vozila (all-terrain vehicle, u prevodu vozilo za sve terene) predstavljaju off-road četverotočkaše dizajnirane za vožnju po nepristupačnim terenima.

U zavisnosti od osobina i dizajna, proizvode se razne vrste ATV za vozila, za sport, rekreaciju, mlade, kao i višenamenska vozila, koja obuhvataju i potrebe rada i rekreacije. Pojedina ATV vozila poseduju veliki kapacitet vuče što ih čini idealnim za poljoprivredne radove.

Kvadovi poseduju gume specijalno dizajnirane za vožnju po različitim vrstama terena, bilo da su u pitanju neravnine, duboka voda, blato, padine, itd.

Kako postoji mnoštvo modela, nije teško pronaći ATV koji odgovara Vašim potrebama.

Za početak, važno je znati da se kvadovi dele u tri osnovne grupe:

  1. Tricikli
  2. Četvorocikli
  3. Traktori

 

Tricikli

Kao što i sam naziv kaže, to je kvad na tri točka. Postoji nekoliko verzija tricikla.

Osnovne razlike su u maksimalnoj brzini kretanja i u poziciji duplih točkova na osovini (negde su dva točka na zadnjoj osovini, a negde na prednjoj).

Što se tiče brzine kretanja, tu je podela na tricikl koji se kreće do 45 km/h i one koji prelaze tu brzinu. Ove prve nazivamo laki tricikli, a druge teški tricikli.

Postoje teški tricikli kao što je piaggio MP3, koji je sasvim sličan motociklu.

Takav tricikl je popularan jer se može voziti s položenim ispitom B kategorije.

Lakim triciklom koji ne može da se kreće većom brzinom od 45 km/h može da upravlja osoba s položenom kategorijom AM (mopedi).

Nije nam poznato da li ovakvi tricikli postoje na tržištu ili da li je moguće na teški tricikl ugraditi blokadu koja neće dozvoliti da vozilo pređe 45 km/h.

 

Četvorocikli

Osnovna podela ovih ATV vozila je na lake četvorocikle i teške četvorocikle.

Lakim četvorociklom se smatra vozilo koje nije teže od 350 kg i koje ne prelazi brzinu od 45 km/h. I ovim vozilom može da se upravlja sa AM kategorijom.

Teški četvorocikl je vozilo koje prelazi maksimalnu brzinu od 45 km/h, a čija masa nije veća od 400 kg i čija snaga motora ne prelazi 15 kW. Iako su ovakva vozila dosta retka, naš tehnički pregled kvadova imao je prilike da se susretne sa nekoliko slučajeva ovakvih vozila.

 

Traktori

U ovu grupu spadaju svi teški četvorocikli koji nisu ispunili zahteve za teške četvorocikle.

Znači maksimalna brzina kretanja uopšte nije bitna. Masa prelazi 400 kg ili snaga motora je veća od 15 kW.

Znači, ako ne ispunjava neki od ova dva uslova, težinu ili snagu, onda teški četvorocikl prelazi u grupu traktora. Da biste upravljali traktorom (ovakvim kvadom), morate imati položenu kategoriju F.

Ovde postoji pogodnost prilikom registracije. Ovaj kvad se registruje samo jednom i dodeljuje mu se trajna registracija.

Svake naredne godine dužni ste samo da kupite polisu osiguranja i uradite godišnji tehnički pregled. Sa sadašnjim cenama taj iznos bi bio oko 7.500 dinara.

 

Šta bi trebalo da znate pre kupovine

Registracija kvadova, kao i svih ostalih vozila, započinje tehničkim pregledom ATV vozila, tokom kog se utvrđuje ispravnost vozila, uključujući kočnice, svetla, žmigavce, sirene, i druge elemente.

Za finalizaciju registracije, pored dokaza o izvršenom tehničkom pregledu kvada, neophodan je i dokaz o uplati zakonom propisanih taksi, potvrda o vlasništvu vozila i dokaz o identitetu vlasnika kvada.

Pre kupovine, ne bi bilo loše da se posavetujete o odluci sa nekim ko je više upućen u tematiku ATV vozila, a isto tako, i mi Vam stojimo na raspolaganju za poziv i savete oko toga šta je najbolje za Vas kada je reč o kupovini kvad vozila.