Šta je pomoć na putu?

Pomoć na putu predstavlja ključnu uslugu koja je dizajnirana da obezbedi brzu i neophodnu podršku vama i vašem vozilu tokom putovanja, bez obzira na razlog za zaustavljanje. Ova usluga je osmišljena kako bi vam pružila osećaj sigurnosti i bezbrižnosti dok se krećete putevima, bilo da se radi o svakodnevnim vožnjama ili dugim putovanjima.

Kada se suočite s problemom na putu, bilo da je reč o kvaru, neispravnom vozilu, saobraćajnoj nesreći ili bilo kojoj drugoj nepredviđenoj situaciji, pomoć na putu je tu da brzo reaguje i pruži vam potrebnu asistenciju. Nezavisno o vremenskim uslovima, dobu dana ili noći, ovaj servis je dostupan kako bi vam pružio rešenje za vaše probleme na putu.

Pomoć na putu funkcioniše kao osiguranje za vašu mobilnost. Možete je zamisliti kao pouzdanog saputnika koji je uvek spreman da vam pruži podršku i reši izazove s kojima se suočavate tokom vožnje. Bez obzira na to da li ste na putu zbog posla, porodičnog odmora ili jednostavno svakodnevne vožnje, pomoć na putu vam omogućava da se osećate sigurno i spremno za sve izazove koji vas mogu zadesiti na drumovima.

Nepredviđeno zaustavljanje na putu

Kada se suočite s nepredviđenim okolnostima tokom putovanja, važno je znati kako da reagujete kako biste očuvali svoju bezbednost i umanjili  potencijalne probleme. Evo nekoliko koraka koje treba preduzeti u takvim situacijama:

  1. Sigurnost na prvom mestu: Odmah nakon što primetite problem s vozilom, postarajte se da svoje vozilo bezbedno zaustavite. Ako je to moguće, pomerite se s glavnog puta kako biste izbegli rizik od sudara ili stvaranja prepreka za druge vozače.
  2. Uključite sva četiri pokazivača pravca: Ovo će obavestiti druge vozače o tome da imate problem i da treba da budu posebno oprezni.
  3. Proverite svoju bezbednost: Pre nego što napustite vozilo, provjerite da li je okolina sigurna. Ako ste na auto-putu ili prometnoj cesti, budite posebno oprezni pri napuštanju vozila.
  4. Koristite trougao ili sigurnosni trougao: Ako imate trougao za signalizaciju, postavite ga na odgovarajućoj udaljenosti iza svog vozila. Ovo će upozoriti druge vozače na opasnost.
  5. Pozovite pomoć na putu: Kontaktirajte pomoć na putu ili osiguranje kako biste obavestili o problemu i zatražili asistenciju. Prilikom poziva, budite spremni da pružite tačne informacije o vašoj lokaciji, vrsti problema i svim drugim relevantnim detaljima.
  6. Ostanite u vozilu, osim ako nije bezbedno napustiti ga: U mnogim slučajevima, ostajanje u vozilu može biti bezbednija opcija, posebno na prometnim putevima.
  7. Upalite sva svetla: Uključite sva svetla na vozilu kako biste bili što vidljiviji drugim vozačima, posebno noću ili u lošim vremenskim uslovima.
  8. Budite spremni na čekanje: U nekim slučajevima, pomoć može potrajati, pa se pripremite za čekanje. Imajte dovoljno vode, hrane i odeće kako biste ostali udobni dok čekate pomoć.
  9. Ne pokušavajte sami popravljati vozilo, ako niste stručnjak: Ako niste vešti u popravci vozila, pokušajte izbegavati samostalno popravljanje, jer to može uzrokovati dodatne probleme ili rizike.
  10. Pratite uputstva pomoći na putu: Kada pomoć na putu stigne, sledite njihova uputstva i dozvolite stručnjacima da se brinu o problemu s vozilom.

Pametno je unapred se pripremiti za takve situacije tako što ćete imati osnovnu opremu za hitne slučajeve u vašem vozilu, kao što su traka za vuču, trougao, prva pomoć, alat i slično. Ovo će vam pomoći da se efikasno nosite s neočekivanim problemima na putovanju.

asistencija na putu

Česti kvarovi na vozilima tokom putovanja

Pomoć na putu pokazuje se posebno korisnom u situacijama kada često putujete, živite u ruralnim područjima, vozite se po lošim putnim uslovima ili posedujete vozilo koje je poznato po svojoj nepouzdanosti ili starosti. Osim toga, ima smisla imati ovu uslugu čak i ako često napuštate svoj dom, jer vam može biti potrebna pomoć tokom bilo koje vrste vožnje, bilo da je reč o gradskim putevima, međugradskim trasama ili udaljenim destinacijama za odmor.

Neki od najčešćih kvarova na vozilima čiji vlasnici su zatražili pomoć na putu jesu sledeća:

  • Problemi s baterijom/akumulatorom: Jedan od najčešćih razloga za poziv pomoći na putu je ispražnjena ili oštećena baterija. Ovo može rezultirati nemogućnošću paljenja vozila.
  • Problem s gumama: Probijene ili oštećene gume su takođe uobičajeni problemi. Vozači često doživljavaju probijene gume usled šiljaka ili oštećenih puteva.
  • Problemi s gorivom: Vozači ponekad zaborave da provere nivo goriva ili se suoče s problemima u vezi s dotokom goriva. To može rezultirati iznenadnim zaustavljanjem vozila.
  • Kvarovi na elektronici: Moderne automobile karakteriše mnogo elektronskih komponenata koje mogu doživeti kvar. Ovo uključuje probleme s električnim sistemom, kompjuterom automobila i drugim elektronskim komponentama.
  • Kvarovi na kočnicama: Kvarovi na kočnicama mogu biti veoma opasni. Problemi s kočnicama mogu uključivati istrošene kočione pločice, curenje kočione tečnosti ili nepravilno funkcionisanje kočionog sistema.
  • Problemi s prenosom: Kvarovi na prenosu se mogu manifestovati kao teškoće u promeni brzina, čudni zvukovi ili vibracije prilikom vožnje.
  • Električni problemi: Električni problemi, poput problema s paljenjem, svetlosnim sistemom ili električnim bravama, mogu uzrokovati nelagodnost tokom putovanja.
  • Kvarovi na motoru: Ovo može uključivati različite probleme, uključujući pregrevanje, curenje rashladne tečnosti, kvar na alternatoru, anlaseru ili drugim komponentama motora.
  • Oštećenja stakla: Oštećenja na staklima vozila, kao što su napukla ili razbijena vetrobranska stakla, često se događaju tokom putovanja.

Važno je napomenuti da redovno održavanje vozila može značajno smanjiti verovatnoću ovih kvarova. Takođe je korisno imati osnovnu opremu za hitne situacije u vozilu kako biste se bolje nosili s neočekivanim situacijama na putovanju.

Procedura pomoći na putu

Procedura pomoći na putu može se razlikovati zavisno o osiguravajućem društvu ili pružatelju usluge pomoći na putu, ali uglavnom uključuje sledeće korake:

  • Pozivanje pomoći na putu: Kada se suočite s problemom na putu, prva stvar koju treba da uradite je da pozovete svoju uslugu pomoći na putu. Broj za hitne pozive obično se nalazi na vašoj polisi osiguranja ili kartici za članstvo u auto-klubu. Prilikom poziva, budite spremni da pružite sledeće informacije:
    • Vaše ime i kontakt informacije.
    • Lokacija na kojoj se nalazite (najbolje je koristiti GPS koordinate ako je moguće).
    • Opis problema s vozilom i njegovo trenutno stanje.
    • Ako je potrebno, informacije o drugim putnicima u vozilu.
  • Ostajanje na sigurnom mestu: Nakon poziva za pomoć, važno je ostati na sigurnom mestu dok ne stigne pomoć. Ako je to moguće, pomerite vozilo sa glavnog puta ili prometne saobraćajnice kako biste smanjili rizik od nesreće.
  • Upotreba sigurnosnih znakova: Postavite sigurnosni trougao ili reflektirajuće stožce na odgovarajućoj udaljenosti iza ili ispred vašeg vozila kako biste obavestili druge vozače o opasnosti.
  • Osigurajte svoju bezbednost: Ako ste van vozila, budite oprezni i ostanite na bezbednom mestu, dalje od saobraćaja. Ako ste unutar vozila, držite vrata zaključanim dok ne stigne pomoć.
  • Komuniciranje s pomoći na putu: Kada pomoć na putu stigne, komunicirajte sa servisnim tehničarem i pružite dodatne informacije o problemu. Otvoreno odgovarajte na pitanja i budite spremni na saradnju kako bi se problem efikasno rešio.
  • Rešavanje problema s vozilom: Tehničar će pokušati rešiti problem s vozilom na licu mesta, ako je to moguće. Ako ne, vaše vozilo će se prevesti do najbližeg servisa ili mehaničarske radionice.
  • Potpisivanje izveštaja: Nakon što se problem reši ili se vozilo preveze do servisa, obično ćete morati potpisati izveštaj o intervenciji. Ovo dokumentuje pružanje usluge pomoći na putu.
  • Praćenje napretka: Ako je vaše vozilo odvedeno na popravku, pratite napredak i očekivano vreme završetka radova kako biste planirali svoj dalji put.

Važno je napomenuti da je brza i tačna komunikacija s pomoćnom službom ključna kako bi se problem brzo i efikasno rešio. Takođe, budite spremni da pružite sve potrebne informacije kako biste ubrzali proces pomoći na putu.

 

Šlepanje vozila

Prva asocijacija vezana za pomoć na putu jeste šlepanje vozila, s obzirom da je to jedna od najčeščih asistencija u okviru pomoći na putu, posebno je važno znati propise i obaveze koje treba poštovati tokom šlepanja vozila:

  • Na autoputu ili brzoj saobraćajnici, dozvoljeno je vući vozilo do prvog izlaza, ali samo ako se kvar na vučenom vozilu dogodio tokom vožnje.
  • Tokom vučenja vozila, obavezno uključite sve pokazivače pravca na oba vozila, pod uslovom da su ispravni.
  • Postavite sigurnosni trougao na oba vozila – na vučnom vozilu trougao mora biti sa prednje strane, dok se na vučenom postavlja na zadnjem delu.
  • Tokom vučenja, u vozilu koje vuče mora se nalaziti samo vozač koji će upravljati vučenim vozilom po potrebi.
  • Neispravno vozilo možete vući pomoću užeta, krute veze (rude), ili oslanjanjem/vešanjem vozila na vučnom vozilu.
  • Vuču užetom ne smete primenjivati na vozilima koja imaju neispravne uređaje za upravljanje ili uređaje za zaustavljanje, teretnim vozilima ili autobusima.
  • Vuču krutom vezom ne smete primenjivati na motornim vozilima koja nemaju ispravan uređaj za upravljanje, niti na vozilima čija je ukupna masa veća od ukupne mase vučnog vozila, ako imaju neispravnu radnu kočnicu.
  • Brzina vožnje tokom vučenja drugog vozila ne sme prelaziti 40 km/h.
  • Razmak između vučnog i vučenog vozila treba da bude 3-5 metara ako se vuče užetom, ili manje od 3, ali ne više od 5 metara ako se koristi kruta veza.
  • Automobil možete šlepati kako noću, tako i danju u uslovima smanjene vidljivosti, pod uslovom da je na zadnjoj strani vučenog vozila uključeno zadnje poziciono svetlo ili ako ga vuče vozilo koje koristi žuto rotaciono svetlo.
  • Vuču ne smete primenjivati na motociklima, mopedima, kao ni na lakim i teškim triciklima.

Razlike između pomoći na putu i osiguranja ?

Pomoć na putu i osiguranje su dva različita koncepta, iako su povezani i često se koriste zajedno kako bi se obezbedila potpuna zaštita na putovanju. Evo ključnih razlika između ova dva pojma:

  1. Vrsta usluge:
    • Pomoć na putu: Pomoć na putu je usluga koja vam pruža hitnu asistenciju u slučaju problema na putu, kao što su kvarovi vozila, defektna guma, pražnjenje akumulatora ili zastoj na putu. Ova usluga pruža vam brzu intervenciju kako biste mogli nastaviti putovanje ili prevezli vozilo do servisa.
    • Osiguranje: Osiguranje je šira kategorija koja obuhvata različite vrste pokrića i zaštite. Može uključivati osiguranje od krađe, oštećenja vozila, odgovornosti prema trećim osobama i druge vrste pokrića. Osiguranje vam obezbeđuje finansijsku zaštitu u slučaju nesreće, štete ili gubitka.
  2. Fokus pokrića:
    • Pomoć na putu: Ova usluga fokusira se isključivo na situacije na putu koje zahtevaju hitnu asistenciju. To može uključivati vuču vozila, popravke na licu mesta, dostavu goriva ili pomoć u otvaranju zaključanih vrata.
    • Osiguranje: Osiguranje je šire i obuhvata širok spektar situacija i rizika, uključujući nesreće, krađu, prirodne katastrofe, zdravstvene probleme i druge događaje. Pokriva štetu ili gubitak koji može nastati izvan situacija na putu.
  3. Period važenja:
    • Pomoć na putu: Ova usluga obično važi za određeni period, na primer, godinu dana, i možete je obnoviti po isteku tog perioda.
    • Osiguranje: Osiguranje takođe ima određeni period važenja, ali se može uzeti u različitim vrstama, uključujući kratkoročno osiguranje za putovanja, dugoročno osiguranje za vozilo ili imovinu, ili osiguranje za život koje može trajati celog života.
  4. Troškovi:
    • Pomoć na putu: Pomoć na putu obično ima manje godišnje premije u poređenju s osiguranjem. Troškovi su obično niži jer se usluga fokusira na hitnu asistenciju na putu.
    • Osiguranje: Troškovi osiguranja zavise od vrste pokrića, nivoa zaštite i drugih faktora. Osiguranje može biti skuplje zbog šireg obuhvata i veće finansijske zaštite.
  5. Pokrivenost i zaštita:
    • Pomoć na putu: Ova usluga pruža konkretnu i specijalizovanu zaštitu za situacije na putu. Pokriva samo hitne slučajeve na putu.
    • Osiguranje: Osiguranje pruža opširniju finansijsku zaštitu koja obuhvata širok spektar događaja, uključujući i situacije na putu, ali i druge rizike izvan njih.

U mnogim slučajevima, vozači kombinuju pomoć na putu sa odgovarajućim osiguranjem kako bi obezbedili sveobuhvatnu zaštitu tokom putovanja.

Kompanija Trijumf021 u saradnji sa AMSS (Automoto Savez Srbije), VOZZI, ATLAS  pruža uslugu pomoć na putu kao i usluge osiguranja…..

Pomoc na putu u Srbiji za putnicka vozila:

U zavisnosti od cene paketa, zavisi i u usluga koju sam paket nudi.

Cene su u rasponu od 1900 din do 12.000 din, što je veći iznos paketa to podrazumeva I veći broj asistencija, kao neograničenu ili ograničenu kilometražu šlepovanja.

Ono na šta se odnose asistencije jesu:

  • Neograničena/Ograničena kilometraža šlepovanja do adrese
  • Popravka vozila (u iznosu koji odgovara Vašem paketu)
  • Manja popravka vozila na licu mesta
  • Prevoz svih putnika
  • Hotelski smeštaj putnika (broj noćenja zavisi od paketa koji imate)
  • Dostava ključeva
  • Prevoz priključnog vozila.

Pomoc na putu u Inostranstvu za putnicka vozila:

  • Neograničena kilometraža šlepovanja do adrese
  • Popravka vozila (do određenog iznosa/u zavisnosti koji paket imate)
  • Prevoz svih putnika
  • Hotelski smeštaj putnika (broj noćenja zavisi od paketa koji imate)
  • Rent a Car (obično se dobija popust na korišćenje ove usluge ili se dobija  zamensko vozilo )

Pomoć na putu- GUMA PAKET- (kod atlas pomoci na putu)

Paket se moze aktivirati u kombinaciji sa drugim paketima za putnicka I kombi vozila, (cime se ostvaruje popust), ali moze I zasebno.

  • Popravku ili zamenu guma na licu mesta (ukoliko je moguće)
  • Šlepovanje vozila I putnika do najbližeg vulkanizera
  • Kod vulkanizera popravka gume do 100e (ukoliko je moguća)
  • Pokrice troskova kupovine novih guma do 2000 Є

Pomoć na putu KOMBI PAKET do 5t (SRBIJA)

  • Neograničena ili ograničena kilometraža (cena zavisi od vrste paketa koji imate, zavisno od kilometraže)
  • Manja popravka vozila na licu mesta
  • Prevoz svih putnika
  • Dostava ključeva
  • Organizacija ostalih usluga (npr prevoz viška ili osetljivog tovara)
  • Neki paketi imaju ukljucen I guma paket

Pomoć na putu -MOTO SRBIJA ili EVROPA PAKET 

  • Neograničena kilometraža šlepovanja do adrese
  • Manja popravka vozila na licu mesta
  • Prevoz svih putnika
  • Hotelski smeštaj putnika
  • Dostava ključeva
  • Prevoz priključnog vozila
  • Rent a Car (obično se dobija popust na korišćenje ove usluge ili se dobija  zamensko vozilo)
  • Rent a Car (obično se dobija popust na korišćenje ove usluge ili se dobija  zamensko vozilo)
  • Popravka vozila pokriva do većeg iznosa u odnosu na popravku vozila u Srbiji.