Registracija vozila na električni pogon

Zainteresovani ste za kupovinu vozila na električni pogon, ali niste sigurni da li će Vam tehnički pregled i registracija električnog vozila doneti više muka i isprazniti novčanike?

Registracija vozila na električni pogon ima brojne prednosti u odnosu na vozila sa unutrašnjim sagorevanjem — ne samo po životnu sredinu, već i Vaš budžet.

U daljem tekstu govorićemo o benefitima električnih vozila i podeliti više detalja o registraciji i tehničkom pregledu električnih automobila.

 

Prednosti električnih vozila

Električni automobili donose brojne benefite vozačima, kao što su smanjenje zagađenja vazduha i negativnih uticaja na životnu sredinu, smanjenje troškova goriva, manje održavanja zbog manjeg broja pokretnih delova, bolje performanse u vidu obrtnog momenta i ubrzanja, kao i subvencije i povlastice koje se nude vozačima električnih vozila radi podsticanja održive mobilnosti.

U nastavku, detaljno ćemo obrazložiti svaku od ovih prednosti:

  1. Ekološka održivost: Električni automobili ne emituju direktno izduvne gasove tokom vožnje, jer ne sagorevaju gorivo.To znači da ne proizvode štetne emisije kao što su ugljen-dioksid I drugi zagađivači koji doprinose klimatskim promenama I zagađenju vazduha. Električna vozila doprinose smanjenju emisije gasova staklene bašte I poboljšanju kvaliteta vazduha.
  2. Smanjenje zavisnosti od fosilnih goriva: Električni automobili koriste električnu energiju koja se može generisati iz različitih izvora, uključujući obnovljive izvore poput solarnih panela, vetra i hidroelektrana. To omogućuje smanjenje zavisnosti o fosilnim gorivima poput nafte, što može doprineti energetskoj nezavisnosti i smanjenju negativnih učinaka na okruženje vezano za vađenje I preradu nafte.
  3. Smanjenje buke: Električni motori su tiši od motora sa unutršnjim sagorevanjem. Pošto električni automobili ne koriste tradicionalan način sagorevanja goriva i izbacivanja izduvnih gasova,njihov rad je daleko tiši. Ovo može doprineti smanjenju buke u urbanim sredinama i poboljšanju kvalitete života u zajednicama.
  4. Bolje performanse: Električni automobili često imaju brži I neposredniji odgovor na papučicu gasa u poređenju sa vozilima sa unutrašnjim sagorevanjem. Električni automobili obezbeđuju veliki obrtni momenat od samog početka, što rezultira bržim ubrzanjem I boljim performansama na putu.
  5. Manje održavanje: Električna vozila su obično jeftinija za održavanje u poređenju sa vozilima sa unutrašnjim sagorevanjem. Električni motori imaju manje pokretnih delova i ne zahtevaju redovno održavanje kao što je zamena motornog ulja ili filtera. Takođe, troškovi punjenja električnih vozila mogu biti niži od troškova goriva, posebno ako koristite jeftiniju tarifu za punjenje tokom noći.
  6. Niži operativni troškovi: Električna vozila imaju niže operativne troškove u poređenju sa vozilima sa unutrašnjim sagorevanjem. Električna energija je obično jeftinija od benzina ili dizela, a električna vozila imaju i bolji energetski rendement, što znači da koriste veći deo energije za pogon vozila, umesto da je gube u obliku toplote kao što se dešava kod vozila sa unutrašnjim sagorevanjem.
  7. Povoljni porezi i subvencije: U nekim zemljama i regionima, vlade pružaju finansijske podsticaje za kupovinu električnih vozila. U Srbiji je postojao program subvencija za kupovinu električnih i hibridnih vozila, koji je bio aktivan do kraja 2021. godine. Subvencije mogu značajno smanjiti početnu cenu električnih vozila i učiniti ih konkurentnijim u odnosu na vozila sa unutrašnjim sagorevanjem.

 

Važno je napomenuti da, iako električni automobili imaju brojne prednosti, još uvek postoje izazovi, poput ograničenog raspona vožnje i nedovoljno razvijene infrastrukture punjenja. Međutim, te se poteškoće postupno rešavaju kako se tehnologija iinfrastruktura dalje razvijaju.

Zabrinutost dovoljnog dometa je briga koja je uglavnom neosnovana. Potpuno električna vozila idealna su za ljude koji mogu napuniti bateriju kod kuće ili na poslu. Danas se otvara sve više javnih punjača, posebno u gradskim područjima i duž autoputa. To znači da će ubuduće biti sve lakše i lakše putovati na duže relacije. Posebno se ističe činjenica da vozači EV vremenom steknu veštinu i svoju vožnju prilagode tako da troše minimalno baterije. https://www.plugshare.com/

Pre kupovine električnog vozila u Srbiji, preporučuje se istraživanje trenutnih podsticaja i povoljnosti koje mogu biti dostupne. Do sada u Srbiji subvencije su se odnosile samo na kupovinu novog električnog vozila. Za kupovinu novih putničkih i teretnih vozila na isključivo električni pogon država je opredelila subvencije u iznosu od 5.000 evra, dok su za kupovinu hibridnih vozila subvencije manje.

Pravo na državne podsticaje imaju preduzetnici, fizička i pravna lica, a zahtev za subvencionisanu kupovinu novog vozila sa dokumentacijom od prodavca i potvrdom da je auto na stanju u zemlji se podnosi Ministarstvu zaštite životne sredine.

 

Tehnički pregled i registracija električnih vozila

 

Tehnički pregled električnog automobila identična je onom tradicionalnih vozila na benzin ili dizel. Tokom pregleda, proverava se spoljašnji izgled vozila koji se dokumentuje fotografisanjem, a vrši se i vizuelni pregled stakala, retrovizora i svetlosne grupe.

Potom, obavlja se provera ispravnosti električnog vozila koja obuhvata test poravnjanja točkova, test kočenja, provera farova i test nivoa zvuka.

Nakon uspešnog prolaska tehničkog pregleda, na redu je registracija vozila na električni pogon, koja će vlasnike koštati povoljnije zahvaljujući odbitku poreza na upotrebu motornih vozila, koji se za električna i hibridna vozila ne plaća.

Tehnički pregled i registraciju svog vozila na električni pogon možete obaviti brzo, jednostavno, povoljno i bez stresa u našim prostorijama na čak tri lokacije u Novom Sadu.