Pregled vozila pre tehničkog pregleda može Vam uštedeti dosta novca, vremena ali i živaca koje biste utrošili u potencijalnim popravkama nakon “padanja” tehničkog.

Osim toga, nije nužno da pre tehničkog pregleda idete kod majstora i da se na taj način izlažete dodatnom trošku kako biste pripremili vozilo za tehnički pregled. Dosta stvari možete i sami da uradite i proverite.

U ovom tekstu, pokušaćemo da Vas usmerimo na koji način možete da proverite tehničko stanje Vašeg ljubimca pre odlaska na tehnički pregled vozila.

Proverite rad svetala u automobilu

 1. Uključite prekidač za svetla – na farovima moraju da Vam sijaju pozicije, kratka svetla i duga svetla. Ova svetla moraju sijati bele boje.
 2. Zatim žmigavci – levi, desni, sva četiri, napred i nazad. Ovde morate obratiti pažnju da li Vam sijaju i bočni žmigavci. Oni se nalaze na blatobranu ili u retrovizorima (kod novijih vozila). Starija vozila nemaju bočne žmigavce. Pored ovoga, morate obratiti pažnju i na to da li Vam svi žmigavci sijaju žuto svetlo.
 3. Prilikom uključenog prekidača za svetlo pozadi mora sijati poziciono svetlo crvene boje. Takođe moraju sijati svetla zadnje registarske tablice.
 4. Pored prekidača za svetlo imate i prekidač koji pali zadnje svetlo za maglu. Ovaj prekidač se nalazi ili na ručici koja pali i gasi dugo svetlo, ili na armatur tabli. Često vozači i ne znaju da vozilo poseduje zadnje svetlo za maglu.
 5. Rikverc svetlo. Automobil treba da Vam je ugašen, dajte kontakt i ubacite vozilo u rikverc. Ovo svetlo treba da je bele boje.
 6. I na kraju, stop-svetlo. To ne možete sami. Vozilo može biti upaljeno ili pod kontaktom. Zamolite nekog da Vam pomogne i pritisne pedalu kočnice. Obratite pažnju, treba da svetle tri stop-lampe. Leva, desna i centralna. Starija vozila, proizvedena pre 2000. godine, najčešće nemaju centralno stop-svetlo.

Savet:

Najčešće se svi kvarovi na signalizaciji rešavaju zamenom odgovarajućih sijalica. Ukoliko nemate iskustva sa zamenom sijalica, zamolite nekog da uradi to umesto Vas ili posetite svog majstora.

 

Proverite rad prozora i ogledala

 1. Svaki prozor mora da se spusti do krajnje tačke i vrati u prvobitni položaj.
 2. Ogledala moraju biti čitava i moraju da se pomeraju (šteluju). Njihovo kućište mora biti celo i ne sme biti lepljeno ili fiksirano trakom. Ovo se odnosi i na vozačko i na suvozačko ogledalo.

Savet:

Kod prozora s električnim podizačima stakla, najčešći kvar je u prekidaču koji nije više u funkciji. U ovom slučaju morate posetiti majstora kako bi Vam zamenio prekidač.

 

Proverite brave na vratima

Ovo vrlo jednostavno možete proveriti. Sva vrata moraju da se otvore i zatvore. Brava za otvaranje vrata mora da funkcioniše i spolja i iznutra. Lagano obiđite sva vrata na vozilu, otvorite ih iznutra i spolja. Ne zaboravite na gepek i poklopac motora!

Savet:

Dešava se da neka od brava ne funkcioniše. Zbog ne baš jednostavne popravke i zamene nekih delova brave moraćete otići do majstora.

 

Proverite motorni prostor

Otvorite haubu i unutar motornog prostora proverite da li su svi čepovi na svom mestu. Proverite elektroinstalacije. Ovde obratite pažnju da nešto ne visi ili nije zategnuto, itd. Obavezno proverite da li je akumulator dobro pričvršćen.

Provera branika

Prednji i zadnji branik moraju biti pričvršćeni. Priđite braniku i jednostavno ga zadrmajte. Ne sme da se pomera. Proverite i bočne strane branika, krajeve koji su pričvršćeni za blatobran.

Provera brisača

 1. Jednostavno proverite da li su brisači u funkciji.
 2. Proverite da li su Vam metlice brisača neoštećene.
 3. Proverite da li imate tečnosti za pranje stakala i da li prskalice rade ispravno. Često se dešava da su prskalice zagušene.

 

Dodatne provere

 • Ne zaboravite na pneumatike, koji na prednjoj i zadnjoj osovini moraju biti istih dimenzija.
 • Ukoliko na Vašem vozilu postoji kuka za spajanje priključnog vozila, morate posedovati odgovarajući atest i kuka mora biti montirana na vozilu tokom tehničkog pregleda.
 • Proverite da li posedujetre svu neophodnu opremu u vozilu, koja uključuje:
  • Rezervni točak
  •  Trougao
  • Uže ili poluga za vuču
  • Komplet prve pomoći (datum važenja)

 

Pripremite neophodnu dokumentaciju

Za kraj, važno je da na tehnički pregled dođete spremni i Vi, ne samo Vaše vozilo. Dakle, šta je potrebno poneti od dokumentacije za tehnički pregled?

 • saobraćajnu dozvolu
 • ličnu kartu
 • važeću polisu osiguranja
 • reatest – za vozila za koje je potreban atest

 

Dođite spremni na tehnički pregled

Nabrojali smo najvažnije stvari koje možete i sami pregledati pre dolaska na tehnički pregled, a koje su istovremeno i najčešće neispravnosti na vozilima.

 

Za proveru vozila po gore navedenim stavkama ne treba puno vremena niti tehničkog poznavanja automobila, a ukoliko na vreme prekontrolišete vozilo, imaćete dovoljno vremena da sami otklonite neki od nastalih problema, ili po potrebi angažujete majstora.