Planirate zamenu motora u svom automobilu? Sam proces zamene nije komplikovan, međutim, registracija vozila nakon zamene motora itekako može da bude. Stoga, u ovom tekstu diskutujemo šta kažu zakonski propisi, koja su ograničenja i kakva je procedura zamene motora u automobilu.

Razloga za zamenu motora postoji mnogo, no vozači se najčešće odlučuju na ovakav korak onda kada je zamena motora ekonomski isplativija od popravke postojećeg, ili kada žele da automobil ostvaruje bolje performanse, bilo uz motor veće snage ili manje potrošnje.

Registracija vozila sa novim, zamenjenim motorom zahteva da vlasnici vozila ispoštuju zakonom propisanu proceduru i pribave određenu dokumentaciju.

Vodimo Vas kroz proces odabira i zamene motora i korake neophodne za potonju registraciju vozila. Kao primer, uzećemo VW polo 1.4 trendline s benzinskim agregatom zapremine 1.390 ccm i snagom motora 59 kW.

Prvi korak: Pronađite kodnu oznaku motora

Prvi korak: Pronađite kodnu oznaku motora

Ukoliko želite da zamenite motor, ključna stvar koju bi trebalo da identifikujete jeste ID broj motora.

ID broj motora služi za određivanje svih ključnih parametara motora Vašeg vozila:

  • koje pogonsko gorivo koristi motor
  • koja je snaga motora
  • koja je zapremina motora
  • od koje do koje godine se agregat proizvodio

ID broj motora sastoji se od kodne oznake i serijskog broja: kodnu oznaku čine prvih 2-6 oznaka ID-a, a ostatak je serijski broj.

Na primeru VW polo 1.4 trendline, ID broj motora je BUD502309 – stoga, kodna oznaka je BUD, a serijski broj 502309.

Od kodne oznake motora zavisi kakva vas procedura čeka prilikom zamene motora na motornom vozilu.

 

Zamena motorom sa istom kodnom oznakom

Ukoliko želite da zamenite stari motor motorom koji ima istu kodnu oznaku, zamena se može obaviti bez ispitivanja AMSS i Agencije za bezbednost saobraćaja.

Takođe, možete ubaciti motor sa oznakom BUD koji se nalazio u bilo kom vozilu VW grupe: škoda, seat, audi, i dr. Drugim rečima, niste u obavezi da nabavite konkretno VW motor, već je važno samo da se kodna oznaka novog motora poklapa sa onom starog.

U ovom slučaju nije Vam potrebna ni potvrda proizvođača ni potvrda servisa o ugradnji. Potrebno je samo uraditi tehnički pregled i tom prilikom dati na uvid dokaze o kupovini bloka motora koji je naknadno ugrađen u vozilo (Pravilnik o registraciji motornih i priključnih vozila, član 5).

 

Zamena motora sa različitom kodnom oznakom

Ukoliko želite da ugradite u svoje vozilo motor koji nema istu kodnu oznaku kao postojeći motor – recimo pogonski agregat iz VW polo 1.2 u vaš VW polo 1.4 – procedura je nešto komplikovanija.

Prvenstveno, poterbno je da znate da se ovakva vrsta zamene motora smatra prepravkom vozila, zbog čega je potrebno da se izvrši ispitivanje kod predstavnika ABS (AMSS ili FTN).

Takođe, vozači su obavezi da kontaktiraju ovlašćenog zastupnika vozila u Srbiji, u ovom slučaju VW, i zatraže potvrdu, tj. dozvolu za izvršenje ovakve prepravku u skladu s normama proizvođača.

Može se dogoditi da Vam proizvođač ne odobri ovakve izmene, zbog čega savetujemo da ne kupujete motor pre prethodne provere s proizvođačem!

U slučaju da ne postoji ovlašćeni predstavnik proizvođača vozila, možete se obratiti Agenciji za bezbednost saobraćaja koja može da odobri postupak ispitivanja.

Ukoliko dobijete potvrdu od predstavnika, slobodni ste da ugradite novi motor i da, sa izjavom servisa o ugradnji, u AMSS ili FTN zahtevate ispitivanje vozila.

Sve informacije o predstavnicima ABS, proizvođačima i izjavi servisa nalaze se na kraju testa. Nakon ispitivanja odlazite na tehnički pregled i poslednji korak je upis broja motora u evidenciju MUP-a, tj. izdavanje saobraćajne dozvole.

Sklapanje vozila je zabranjeno

Važno je da napomenemo da je sklapanje vozila onemogućeno u Republici Srbiji.

To znači da ne možete od jednog lica kupiti šasiju, od drugog lica blok motora i tako sklopljeno vozilo prijaviti u MUP-u i registrovati.

Morate biti vlasnik jednog vozila u celosti.

 

Sklapanje vozila je zabranjeno

VAŽNA NAPOMENA: Sklapanje vozila je onemogućeno u Republici Srbiji. To znači da ne možete od jednog lica kupiti šasiju, od drugog lica blok motora i tako sklopljeno vozilo prijaviti u MUP-u i registrovati. Morate, dakle, biti vlasnik jednog vozila u celosti.

 

Kako nabaviti motor za automobil

Postoje tri načina kupovine bloka motora:

#1 Kupovina motora koji je bio ugrađen u već registrovano vozilo

U slučaju kupovine motora od drugog lica, potrebno je da sa vlasnikom vozila, odnosno motora, sklopite ugovor o kupovini samo bloka motora (ne celog vozila), a vlasnik vozila je dužan da odjavi saobraćajnu dozvolu i preda je vama u posed.

Saobraćajnu dozvolu vlasnika, zajedno sa saobraćajnom dozvolom Vašeg vozila, kupoprodajnim ugovorom, pratećim taksama i dokazom o obavljenom tehničkom pregledu predajete u MUP prilikom upisivanja novog broja motora u saobraćajnu dozvolu.

Prilikom kupoprodaje bloka motora ne plaća se porez!

#2 Kupovina motora iz inostranstva

Kupovina motora iz inostranstva je uobičajen način nabavke novog motora za vozilo.

U ovom slučaju, Vi kao vlasnik vozila u koji će se ugraditi motor morate biti i podnosilac zahteva za carinjenje i sve ino-fakture moraju biti fakturisane na vaše ime – nikako na ime neke druge osobe!

Prilikom kupovine motora iz inostranstva, najbolje da se obratite špediterskoj firmi koja će u Vaše ime proći kroz sve carinske propise.

#3 Kupovina motora preko predstavnika proizvođača

Treći način jeste da motor kupite direktno preko predstavnika proizvođača. Tada predstavnik proizvođača jednostavno ispostavi račun na Vaše ime i preda Vam ostale propratne papire.

Ova dokumentacija je dovoljna da se pojavite na tehničkom pregledu nakon ugradnje agregata.

 

Zaključak

Ukoliko ispratite sve preporuke i nabavite potrebnu dokumentaciju, tehnički pregled i registracija automobila nakon zamene motora neće predstavljati nikakav problem.

Pre nabavke novog motora, dobro istražite svoje opcije i proverite da li ćete moći da legalno ugradite upravo željeni motor u svoj automobil.