Prvi elektroautomobil napravljen je davne 1884. godine, a dizajnirao ga je Tomas Parker. Priča električnih automobila krenula je sasvim slučajno, tako što je Parker radio na razvoju elektrifikacije londonske podzemne železničke stanice, kao i na razvoju električnih tramvajskih puteva.

Tek više od veka kasnije, ideja električnih automobila postala je stvarnost, i to najviše zahvaljujući brizi za planetu i shvatanju štetnosti sagorevanja ulja i nafte za ekosistem Zemlje.

Danas, električni automobilii su prisutni u većini razvijenih zemalja sveta i smatraju se budućnošću automobila.

Ipak, svet u kom postoje samo električna vozila još uvek je daleko, a, za sada, najbolja alternativa u vremenu tranzicije sa goriva na struju jesu hibridna vozila.

U ovom tekstu diskutujemo o hibridima i električnim automobilima, njihovim prednostima i razlikama.

 

Šta su hibridi?

Hibridni automobili predstavljaju kombinaciju električnih i tradicionalnih automobila na benzinski pogon (odnosno, automobila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem). Ova vozila uvek imaju benzinski motor jer on doprinosi uštedi goriva u odnosu na dizelaše.

Hibridi poseduju motor sa unutrašnjim sagorevanjem koji radi na benzin i dodatni elektromotor sa baterijom. Ova vozila mogu da koriste jedan od motora tokom vožnje, ili da istovremeno koriste oba motora ukoliko im je potrebna veća snaga.

Uglavnom, hibridi imaju baterije niže moći od potpuno električnih vozila. Stoga, vožnja hibrida samo pomoću električnog kapaciteta preporučljiva je za male brzine ili kratke domete. Mnogi hibridi dizajnirani su tako da automatski crpe snagu samo iz elektromotora kada se vozilo kreće ispod određenih brzina, šta ga opet čini mnogo efikasnijim za gradsku vožnju.

 

Šta su električna vozila?

Električna vozila koriste električne baterije za obezbeđivanje energije potrebne za rad. Energija se crpi iz punjive baterije koja se nalazi u vozilo i šalje se do elektromotora koji dalje napaja točkove, time pomerajući vozilo.

 

Električni automobili i hibridi – Prednosti i mane

Prednosti električnih vozila i hibrida

Ušteda novca na gorivu
Električna vozila svakako donose značajne uštede novca na gorivu, a kod hibridnih automobila, to zavisi od toga koliko vozač koristi elektropogon u odnosu na benzinski motor.

Benefiti električnih vozila i hibrida za ekologiju
Hibridna i električna vozila donose prednosti u pogledu smanjene emisije gasova u atmosferu u odnosu na konvencionalna vozila. Prednosti hibridnih vozila u pogledu emisije razlikuju se u zavisnosti od modela vozila, dok električna vozila obično ne proizvode gasove.

Poreske olakšice i jeftinije osiguranje
Potpuno električni i pojedini hibridi mogu vlasnicima doneti razne olakšice u vidu smanjenih poreza kao i uštede na troškovima osiguranja automobila.

Smanjena buka
Pored ekoloških prednosti, elektrovozilo ne pravi buku koju prave motorna vozila. Međutim, jula 2019. godine, EU je uvela pravilo da sva električna vozila koja se proizvode moraju da simuliraju buku kako bi ih biciklisti i pešaci čuli.

Simulator, odnosno zvučnik koji emituje buku, nalazi se na spoljnjem delu vozila, tako da je vozaču i putnicima unutra i dalje prijatno i tiho.

 

Nedostaci električnih i hibridnih automobila

Kraći domet vožnje

Mogućnost da ćete sa električnim automobilom ostati bez punjenja dok ste na putu jedna je od najvećih mana ovih automobila. Ovo je posebno osetno u državama koje ne poseduju dobru pokrivenost punjačima za električna vozila.

Što se hibrida tiče, njihovi elektromotori namenjeni su uglavnom za kraće relacije i manje brzine kretanja. To znači da bilo kakva vožnja sem gradske – recimo do drugog grada autoputem ili magistralnim putem – zahteva korišćenje benzinskog motora, čime se negiraju prednosti hibrida u vidu uštede goriva i smanjenje emisije gasove.

I pored toga, mnogo faktora utiče na domet električnih i hibridnih vozila. Veće baterije i sve veći pristup stanicama za punjenje pomažu povećanju relacija koje se mogu preći. Toplo i hladno vreme, kao i način na koji vozite svoje vozilo, mogu uticati na domet.

 

Veći trošak kupovine

Električni automobili imaju znatno veću početnu cenu od tradicionalnih vozila, pa čak i hibridnih vozila. No, veliki početni troškovi kupovine vozila mogu se nadoknaditi uštedom goriva, poreskim olakšicama i državnim finansijskim podsticajima.

 

Elektrovozila i hibridi u Srbiji

I u Srbiji električna vozila imaju svoje kupce. Na tržištu Srbije trenutno je najčešća kupovina Tojotinih hibrida, kao i VW električnog vozila ID4, a nedavno se pojavio i poznati proizvođač MG motor sa svojom ponudom vozila.

Naravno, sve je više i stanica s punjačima za električna vozila, tako da vozači električnih i hibridnih vozila u Srbiji imaju sve manje brige kako da napune baterije u svom automobilu.

 

Tehnički pregled električnih vozila i hibrida u Srbiji

Tehnički pregled za električna vozila i hibride poštuje identična pravila kao i tehnički pregled svih ostlaih vrsta automobila. Električno ili hibridno vozilo na tehničkom pregledu treba da bude čist i u besprekornom stanju što se tiče operativnosti svih delova.

Osim pregleda spoljašnjosti, obavlja se provera ispravnosti signalizacionog i kočionog sistema, kao i provera rada farova i merenje emisije buke motora takođe su deo tehničkog pregleda elektrovozila i hibrida.

Razlika u odnosu na tehnički pregled automobila jeste ta što se kod električnih automobila ne mere količine izduvnih gasova, katalizatora i DPF filtera, već se vrši kontrola sistema punjenja.

 

Registracija električnih vozila i hibrida u Srbiji

Registracija vozila na električni pogon i hibrida ista je kao i kod ostalih vozila, sem što se tom prilikom ne plaća porez na upotrebu motornih vozila. Vozači električnih automobila i hibrida oslobođeni su plaćanja takse na porez za vozila prilikom registracije, dok vlasnici tradicionalnih automobila taksu plaćaju svake godine prilikom produženja registracije.