Youtube Trijumf 021
Twiter Trijumf 021
Instagram Trijumf 021
Facebook Trijumf 021
tehnicki pregled trijumf021
senka

Zamena motora i registracija vozila

Svedoci smo da su vozila na našim putevima u proseku stara oko 15 godina.Takva situacija dovodi do toga da se vlasnici vozila sve češće odlučuju da svoje dotrajale, izvozane pogonske agregate menjaju za one koji su u boljem stanju i sa manje pređenih kilometara. Prilikom zamene motora vlasnici vozila su u nedoumici kakva je procedura i kojim redosledom treba krenuti u postupak ugradnje.

Za primer ćemo uzeti VW Polo 1.4 Trendline sa benzinskim agregatom zapremine 1390 ccm i snagom motora 59 KW.

Kodna oznaka motora

Ukoliko želite da zamenite motor, ključna stvar je ID broj motora. Na osnovu njega se može tačno odrediti koje pogonsko gorivo koristi motor, koje je snage i zapremine i od koje do koje godine se agregat proizvodio. ID broj motora se sastoji od kodne oznake i seriskog broja: kodnu oznaku čine prvih 2-6 oznaka ID-a, ostatak je serijski broj. Npr. za VW Polo 1.4 Trendline ID broj motora je BUD502309, kodna oznaka je BUD, a serijski broj 502309. Od kodne oznake motora zavisi kakva procedura vas čeka prilikom zamene motora na motornom vozilu.


Isti tip motora

Ukoliko vlasnik vozila želi da zameni stari motor sa motorom koji ima istu kodnu oznaku, onda to može učiniti bez ispitivanja od strane AMSS i Agencije za bezbednost saobraćaja. Takođe možete ubaciti motor sa oznakom BUD koji se nalazio u bilo kom vozilu VW grupe: Škoda,Seat,Audi... Dakle, u ovom slučaju ne treba vam ni potvrda proizvođača, ni potvrda servisa o ugradnji. Potrebno je samo uraditi tehnički pregled i tom prilikom dati na uvid dokaze o kupovini bloka motora koji je naknadno ugrađen u vozilo (Pravilnik o registraciji motornih i prikljucnih vozila, Član 5). Obučeni kontrolori znaju da čitaju oznake motora. Ukoliko to ne umeju ili posumnjaju da je oznaka različita, tada imaju prava da zahtevaju potvrdu i mišljenje predstavnika proizvođača. Kontrolori na našem tehničkom pregledu upisuju novi broj motora u evidenciju i kroz 7-10 radnih dana izdaju vam saobraćajnu dozvolu sa promenjenim podacima.


Drugi tip motora

Druga varijanta je da želite da ugradite u vozilo motor koji nema istu kodnu oznaku kao motor na vašem vozilu, npr. pogonski agregat iz VW Polo 1.2 u vaš VW Polo 1.4, ali oznake motora se razlikuju. Procedura je sledeća: ovakva vrsta zamene motora se smatra prepravkom vozila i potrebno je da se izvrši ispitivanje kod predstavnika ABS (AMSS ili FTN). Prvo treba otići do ovlašćenog zastupnika vozila u Srbiji, u ovom slučaju VW i zatražiti potvrdu, tj. dozvolu za izvršenje ovakve prepravku u skladu sa normama proizvođača. Može se dogoditi da vam predstavnik proizvođača ne izda ovakvu potvrdu i ne dozvoli prepravku, pa stoga ne kupujte motor pre prethodne provere sa proizvođačem! Ukoliko dobijete potvrdu od predstavnika, tada odlazite sa ugrađenim motorom i izjavom servisa o ugradnji u AMSS ili FTN i zahtevate ispitivanje vozila. Sve informacije o predstavnicima ABS, proizvođačima i izjavi servisa nalaze se na kraju testa. Nakon ispitivanja odlazite na tehnički pregled i poslednji korak je upis broja motora u evedenciju MUP-a, tj. izdavanje saobraćajne dozvole.


Sklapanje vozila je zabranjeno

VAŽNA NAPOMENA: sklapanje vozila je onemogućeno u R.Srbiji. To znači da ne možete od jednog lica kupiti šasiju, od drugog lica blok motora i tako sklopljeno vozilo prijaviti u MUP i registrovati. Morate, dakle, biti vlasnik jednog vozila u celosti.


Nabavljanje motora

Postoje tri načina kupovine bloka motora:

Motor koji je ugrađen u već registrovano vozilo
U ovom slučaju sa vlasnikom vozila, odnosno motora sklapate ugovor o kupovini samo bloka motora (ne celog vozila), a vlasnik vozila je dužan da odjavi saobraćajnu dozvolu i preda je vama u posed. Ova saobraćajna dozvola, zajedno sa saobraćajnom dozvolom vašeg vozila, kupoprodajnim ugovorom, pratećim taksama i tehničkim pregledom predaje se u MUP prilikom upisivanja novog broja motora u saobraćajnu dozvolu. Kod kupoprodaje bloka motora ne plaća se porez!

Motor iz inostranstva
Kupovina motora iz inostranstva je uobičajena i česta. U ovom slučaju, najbitnije je da vi kao vlasnik vozila u koji će se ugraditi motor morate biti i podnosilac zahteva za carinjenje i sve ino-fakture moraju biti fakturisane na vaše ime, nikako na ime neke druge osobe! U ovom postupku je najbolje da se obratite špediterskoj firmi koja će u vaše ime proći kroz sve carinske propise.

Kupovina motora preko predstavnika proizvođača
Treći način jeste da kupite agregat direktno preko predstavnika proizvođača. Tada predstavnik proizvođača jednostavno ispostavi račun na vaše ime i preda vam ostale propratne papire i to je dovoljno da se pojavite na tehničkom pregledu nakon ugradnje agregata.

zamena motora i tehnicki pregled

PROCEDURA

KAD JE MOTOR ISTOG TIPA KAD MOTOR NIJE ISTOG TIPA
1. pronalazak motora (novog ili polovnog) 1. pronalazak motora (novog ili polovnog)
2. ugradnja motora u servisu 2. kontaktiranje sa predstavnikom proizvođača tog vozila i zahtevanje potvrde da su postojeći motor i motor koji se ugrađuje kompatibilni
3. tehnički pregled gde se utvrđuje da je na vozilu promenjen motor 3. ako proizvođač odobri zamenu, sledi ugradnja u servisu koji izdaje potvrdu o ugradnji
4. nova saobraćajna dozvola sa promenjenim podacima o novom motoru 4. ispitivanje vozila u AMSS/FTN
5. ako je izveštaj o ispitivanju vozila pozitivan, sledi tehnički pregled
6. vraćanje izveštaja AMSS/FTN i dobijanje Uverenja

Koliko košta potvrda proizvođača?

Cena zavisi od marke vozila: za Ladu košta 1.000 RSD, za Citroen oko 3.000 RSD, za Suzuki 3.600, Peugeot 4.000, Alfa Romeo, Chrysler, Fiat i Jeep do 10.200, Rennault, Nissan, Dacia i Mercedes do 12.000, Land Rover i Jaguar do 13.000, Ford 15.000, za BMW i Mini ova potvrda ne može da se dobije, već se motor ugrađuje kod njih.

Predstavnici proizvođača vozila koji izdaju potvrde - PDF

Šta ako nema ovlašćenog predstavnika proizvođača?

U ovom slučaju ABS proverava dokumentaciju vršioca prepravke i odobrava postupak ispitivanja bez potvrde predstavnika proizvođača.

Izjava servisa koji je radio zamenu motora

Ova izjava mora sadržati poslovno ime, matični broj, overu, potpis, datum izdavanja, sažet opis izvršenih radova, oznake i karakteristike ugrađenog i izgrađenog motora, kao i informacije o smernicama proizvođača.


Predstavnici ABS u Novom Sadu:

1. Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu:

Adresa:
Trg Dositeja Obradovića 6
Telefon: 021 485 23 66
021 485 23 71
021 485 23 76

2. Centar za motorna vozila AMSS:

Adresa:
Bul. oslobođenja 131
Telefon: 021 524 793
Pored registracije vozila radimo i sledeće usluge:

Osiguranje na putu
 • Osiguranje
 • Inostrano (granično) osiguranje
 • Obavezno osiguranje od autoodgovornosti
 • Osiguranje lica
 • Putno i zdravstveno osiguranje
 • Osiguranje staklenih površina
 • Kasko osiguranje
 • Zeleni karton
 • Prenos vlasništva na teritoriji cele Srbije
 • Pomoć na putu
Načini plaćanja koje Vam nudimo u Trijumf 021:

Nacin placanja registracije vozila
 • Gotovinski
 • Platnim karticama
 • Kreditnom karticom Banke Intese
 • Čekovima građana
 • Putem administrativne zabrane za zaposlene na neodređeno radno vreme (potrebna su 2 overena primerka koje overavate u računovodstvu Vaše firme) i za penzionere (overena 4 primerka preuzimate kod nas u Šajkaškoj 32)
 • 6 - 12 rata

polisa Trijumf 021
tehnički pregled putničkih vozila
tehnički pregled Novi Sad
obavezno auto osiguranje zeleni karton
putno osiguranje trijumf 021
Zašto mi?
 • Odlična ponuda,
 • Korektne cene,
 • Odobravamo specijalne popuste stalnim  klijentima!
 • Zato što smo dosadašnjim trudom i radom stekli poverenje.
 • Zato što smo Vama uvek dostupni.
Kontakt

TRIJUMF 021 DOO
Šajkaška 32, Novi Sad

Broj telefona: +381 21 44 21 21
Mobilni telefon: +381 65 55 777 99

E-mail: registracija@trijumf021.rs

Mapa