Youtube Trijumf 021
Twiter Trijumf 021
Instagram Trijumf 021
Facebook Trijumf 021
Trijumf 021 loyalty kartica
senka

Šta je bonus/malus i kako utiče na cenu registracije?

Tekst je ažuriran 3.7.2020.

Bonus/malus i obavezno auto-osiguranje

Šta znači bonus malus?

Bonus malus sistem je umanjenje ili uvećanje cene obaveznog auto-osiguranja u zavisnosti od toga da li je vlasnik vozila napravio štetu za koju je odgovoran. Na ovaj način se nagrađuju savesni, a kažnjavaju nesavesni vozači. Kada izazovete udes, sledeće godine će vam prilikom registracije automobila biti obračunat malus, tj. povećanje cene osiguranja.

Malus je, jednostavno rečeno, kazna za izazivanje troška osiguravajućoj kući, ali u isto vreme i motivacija da budete oprezniji u saobraćaju, dok je bonus nagrada za one vozače koji nisu izazvali štetu tokom godinu dana.

Kako funkcioniše bonus malus sistem?

Na Vašoj polisi osiguranja je označen premijski stepen – on govori koliki bonus/malus ostvarujete:

Premijski stepen Umanjenje/uvećanje cene
Bonus 1. -25%
2. -15%
3. -5%
Ovo je osnovni stepen i njega imate prve godine kada kupite auto, nezavisno od toga da li ste kupili nov ili polovan auto 4. 0%
Malus 5. +15%
6. +30%
7. +50%
8. +70%
9. +90%
10. +110%
11. +130%
12. +150%

Objašnjenje

Ako ne napravite nijedan udes u toku godine, svaki put prilikom uplate polise dobijate popust od 5% na obavezno auto-osiguranje. Tako možete tri godine zaredom, što znači da je maksimalan popust koji možete da ostvarite 25% nakon tri godine, bez izazivanja udesa.

Ako ste tek kupili vozilo, prve godine imate 4. stepen i 0% popusta. Sledeće godine, pod uslovom da ne napravite nijedan udes prelazite na 3. stepen i dobijate 5% popusta, a još jedna godina bez štete i imate 2. stepen i 15% popusta. Maksimalan popust od 25% odnosno 1. stepen ostvarujete ako najmanje 3 godine niste imali štete ...

Problem nastaje kad napravite štetu, jer sa svakom štetom idete 3 stepena gore: ako ste bili 4. stepen penjete se na 7. stepen i plaćate osiguranje 50% skuplje. Još jedna šteta u istoj godini i dobijate 10. stepen, a to znači 110% skuplja polisa. Tri ili više šteta i dobijate 12. stepen i 150% skuplju polisu obaveznog auto-osiguranja.

Dakle, sa svakim izazivanjem štete idete 3 stepena gore, dok vam godinu dana bez štete donosi samo jedan stepen dole. Ako ste bili 4. stepen i napravili štetu, skačete na 7. Ukoliko sledeće godine ne izazovete nijedan udes, spuštate se na 6. stepen, ne na 4, što znači da te sledeće godine plaćate polisu 30% više, bez obzira na to što ste cele godine bili uzoran vozač. Da biste se vratili na stepen na kojem ste bili, mora da prođe 3 godine bez ijedne štete.

Da li visina izazvane štete utiče na malus?

Visina štete ne određuje malus. Važan je broj udesa koji napravite u periodu od jedne godine. Ako na primer izazovete štetu u vrednosti od 30 evra, kad istekne registracija platićete 50% više obavezno auto-osiguranje te godine, ali i +30% i +15% naredne dve godine, dok se opet ne vratite na osnovni stepen. Zato je bolje da udese sa malom štetom rešite bez pozivanja policije i popunjavanja izveštaja o saobraćanoj nezgodi.

izazvanasteta
Izvor: Pixabay.com

Da li može da se prenese popust sa starog vozila na novo prilikom registracije?

Bonus i malus se vezuju za vlasnika, a ne za vozilo. Ako planirate da prodate auto i kupite drugi, imate pravo da zadržite bonus koji ste ostvarili tako što ste godinama bili savestan vozač. Isto tako, ne morate da brinete da li ćete naslediti malus prodavca kada kupujete polovan auto, jer se on vezuje za vlasnika, a ne za vozilo.

Međutim, prebacivanje premijskog stepena sa jednog automobila na drugi nije automatsko. Vama se prilikom registracije novog vozila obračunava osnovni 4. stepen, jer osiguravajuća društva nemaju mogućnost da provere da li ste vaš stari automobil prodali. Zato morate da podnesete zahtev za prenos bonusa sa starog vozila i da predate određena dokumenta.

Kako se prenosi bonus sa starog vozila na novo?

Kada dođete u našu agenciju koja se nalazi u Šajkaškoj 32 da registrujete auto, obavezno napomenite da imate bonus i da želite da ga prenesete. Tom prilikom morate da priložite i sledeća dokumenta:

 • staru polisu osiguranja (da bi se iz nje video premijski stepen);
 • kupoprodajni ugovor (na kome se vidi da je vozilo prodato i kupljno novo, kao i broj i datum kupoprodajnog ugovora);
 • potvrda da je stari automobil odjavljen
 • podatke o vozilu sa kojeg se prenosi bonus: broj šasije, broj odjavljene saobraćajne dozvole, datum odjave vozila;

Napomena

Prenos bonusa moguć je samo ako ste prodali i odjavili vozilo, a zatim u roku od 3 godine kupili drugi i došli da ga registrujete. Jedino tada imate pravo da prenesete stečeni bonus. U svim ostalim slučajevima, plaćate punu cenu osiguranja. (Ako se staro vozilo još uvek vodi na vaše ime, onda stečeni bonus važi samo za to vozilo i ne može se preneti na drugo. Takođe, nemate pravo na bonus u slučaju prekida osiguranja od auto-odgovornosti dužem od 3 godine.)

Sve dodatne informacije o bonus malus sistemu možete naći u ovom dokumentu.

Pored registracije vozila radimo i sledeće usluge:

Osiguranje na putu
 • Osiguranje
 • Inostrano (granično) osiguranje
 • Obavezno osiguranje od autoodgovornosti
 • Osiguranje lica
 • Putno i zdravstveno osiguranje
 • Osiguranje staklenih površina
 • Kasko osiguranje
 • Zeleni karton
 • Prenos vlasništva na teritoriji cele Srbije
 • Pomoć na putu
Načini plaćanja koje Vam nudimo u Trijumf 021:

Nacin placanja registracije vozila
 • Gotovinski
 • Platnim karticama
 • Čekovima građana
 • Putem administrativne zabrane za zaposlene na neodređeno radno vreme (potrebna su 2 overena primerka koje overavate u računovodstvu Vaše firme) i za penzionere (overena 4 primerka preuzimate kod nas u Šajkaškoj 32)
 • 6 - 12 rata

polisa Trijumf 021
tehnički pregled putničkih vozila
tehnički pregled Novi Sad
obavezno auto osiguranje zeleni karton
putno osiguranje trijumf 021
Zašto mi?
 • Odlična ponuda,
 • Korektne cene,
 • Odobravamo specijalne popuste stalnim  klijentima!
 • Zato što smo dosadašnjim trudom i radom stekli poverenje.
 • Zato što smo Vama uvek dostupni.
Kontakt

TRIJUMF 021 DOO
Šajkaška 32, Novi Sad

Broj telefona: +38121.44.21.21
Mobilni telefon: +381 65 55 777 99

E-mail: registracija@trijumf021.rs

Mapa