021 44 21 21

065 55 777 99

registracija@trijumf021.rs


Youtube Trijumf 021
Twiter Trijumf 021
Instagram Trijumf 021
Facebook Trijumf 021
zakazivanje tehnickog pregleda
senka

Kada se prilikom registracije vozila radi nova saobraćajna dozvola i zašto?

Zašto se izrađuje nova saobraćajna dozvola i zašto se rok važenja saobraćajne dozvole ne produžuje sa svakom izradom?


Sigurno ste se pitali zašto neko menja saobraćajnu dozvolu svake godine, kada je rok važenja 9 godina? Odgovor je: zbog promene podataka u saobraćajnoj dozvoli. Iako je današnja saobraćajna dozvola elektronska, svaka promena podataka u njoj zahteva izradu novog dokumenta.

Zamenu saobraćajne dozvole možete obaviti u Trijumfu 021 u Šajkaškoj 32, a takse za izradu nove saobraćajne dozvole prilikom produženja registracije iznose 1.500 RSD.

Međutim, sa izradom nove saobraćajne ne znači da ste mirni narednih 9 godina. Datum koji stoji na zadnjoj strani Vaše saobraćajne dozvole u gornjem levom uglu i pod slovom H zapravo predstavlja rok važenja registarskih tablica. To je razlog zašto sa izradom nove saobraćajne ne produžavate i sam rok važenja saobraćajne – jer se datum odnosi na rok važenja tablica, a tablice nisu nove.

Mogući razlozi za izradu nove saobraćajne dozvole

Promena imena i prezimena vlasnika ili korisnika
Podaci na saobraćajnoj dozvoli moraju biti u skladu sa podacima sa lične karte. Ako ste promenili ime ili prezime, tu promenu morate ažurirati na svim dokumentima: ličnoj karti, vozačkoj dozvoli, saobraćajnoj dozvoli… Detaljnije o tome pisali smo u našem tekstu “Promena prezimena i preseljenje”.

Promena adrese prebivališta vlasnika ili korisnika
Isto kao kod imena i prezimena, i promena adrese stanovanja zahteva ažuriranje tog podatka u saobraćajnoj dozvoli. Ovde su moguća 2 slučaja:
 1. u slučaju da ste se preselili u drugo registarsko područje, odjavljujete tablice i izradjujete nove, kao i saobraćajnu dozvolu
 2. ako ste se preselili u okviru istog registarskog područja ne morate da odjavljujete tablice, već samo izrađujete novu saobraćajnu
Rok za prijavu promene prebivališta je 30 dana, a kazna za vozače koji ovo ne urade radi upisa u evidenciju vozača kreće se od 6.000 do 20.000.

Promena vlasnika vozila
Osim promene imena i prezimena u saobraćajnoj dozvoli, u zavisnosti od adrese stanovanja kupca i prodavca, možda ćete morati da izradite i nove tablice. Ukoliko su prodavac i kupac iz istog registarskog područja, stare tablice ostaju, ali ako nisu, u tom slučaju kupac mora da izradi i tablice svog registarskog područja.

Promena boje vozila
Ako prefarbate auto u drugu boju , taj podatak morate promeniti u saobraćajnoj dozvoli.

Promena drugih podataka o vozilu ili pogrešno upisani podaci
Promene mogu da se odnose na broj šasije, broj motora, kategoriju vozila (putničko, teretno…), broj mesta za sedenje, broj osovina, tip goriva, itd…i u ovom slučaju saobraćajna dozvola mora da se menja prilikom registracije!
Nekada je u pitanju ranija greška koja mora da se ispravi, npr. pogrešno upisana najveća dozvoljena masa ili greška sa brojem sedišta koja se donedavno tolerisala i o tome smo opširnije pisali u tekstu “Problem sa sedištima kod registracije”.
Česta situacija je takođe i prepravka vozila kao što je ugradnja TNG uređaja, kuke, uklanjanje trećeg reda sedišta, prepravka putničkog vozila u teretno i sl. a detaljnije o tome pisali smo u “Izmene na vozilima: propisi i praksa.”
Osim ovoga, vlasnici vozila mogu doći u situaciju da rade ukucavanje PUS (Po Uputu Supa) broja motora ili šasije onda kada originalni broj nije čitljiv zbog oštećenja, korozije, moguće zloupotrebe ili zato što broj nedostaje. Tom prilikom upisuje se novi broj (koji počinje sa PUS – pa neki broj) i taj podatak obavezno se ažurira i u saobraćajnoj dozvoli!

Izgubljena ili oštećena saobraćajna dozvola
Ako ste izgubili saobraćajnu dozvolu ili je kartica polomljena, oštećena (nečitljiva) ili je čip pretrpeo oštećenja, pa se podaci ne mogu očitati u elektronskoj formi, moraćete da izradite duplikat.
U slučaju gubitka saobraćajne i ujedno isteka registracije, možete otići u MUP 30 dana pre isteka registracije radi dobijanja Uverenje o tehničkim karakteristikama vozila, kako biste mogli da uradite tehnički pregled. Tada zajedno sa registracijom plaćate i novu saobraćajnu dozvolu.
Zasto opet izradjujem saobracajnu dozvolu?
Promena registraskih tablica i istek saobraćajne dozvole
Registarske tablice menjate prilikom preseljenja u drugo registarsko područje, kada ošetetite ili izgubite tablice ili kada imate problematična slova na tablicama, a prošlo je 7 godina od njihovog izdavanja, odnosno 9 godina kod neproblematičnih slova, što predstavlja istek roka (podatak na poleđini saobraćajne dozvole pod slovom H), o čemu smo pisali u tekstu “Detaljno objašnjenje u vezi sa zamenom tablica”.
Ovo je jedini slučaj kada dobijate novi rok važenja saobraćajne dovole koji sada iznosi 9 godina, a ranije je iznosio 7 godina.
Zanimljivo je i to da nismo uspeli da dođemo do informacije koliko iznosi kazna za isteklu saobraćajnu dozvolu, kao što je slučaj sa istekom vozačke dozvole, gde kazna iznosi od 6.000 do 30.000 dinara. Zato se zamena saobraćajne dozvole obavlja prilikom registracije vozila čak i kad je istekla mnogo ranije.
IPAK, PROBLEM MOŽETE IMATI NA GRANICI! Ako planirate da putujete kolima van države, a saobraćajna dozvola vam je istekla pre registracije, preporučujemo Vam da ne čekate istek registracije, već da produžite dokument na jedan od tri načina:
 1. izvadite besplatnu dvojezičnu potvrdu kojom se dokument produžava na dve godine
 2. izradite novu saobraćajnu dozvolu sa rokom važenja od 2 godine (trošak je 1.500 RSD)
 3. izradite nove tablice, saobraćajnu i nalepnicu kojom produžavate rok na 9 godina (trošak je oko 5.000 RSD)

Koliko košta izrada nove saobraćajne dozvole?

Novu saobraćajnu možete izraditi u Trijumfu 021 u Šajkaškoj 32 u Novom Sadu.
Troškovi izrade nove saobraćajne dozvole prilikom produženja registracije su 1.500 RSD.
Troškovi izrade duplikata saobraćajne dozvole su oko 4.000 RSD.
Taksa za izradu saobraćajne dozvole po hitnom postupku je 5.000 RSD.
Troškovi izrade novih tablica, nove saobraćajne dozvole i nalepnice su oko 5.000 RSD.

Ko sve može da zameni saobraćajnu dozvolu?

 • vlasnik vozila (lično)
 • ovlašćeno lice (ovlašćenje overeno kod notara) sa što preciznije navedenim radnjama za koje je lice ovlašćeno (npr. „podneti zahtev za zamenu i podići saobraćajnu dozvolu“)
 • novi vlasnik vozila (sa overenim kupoprodajnim ili ugovorom o poklonu)

Dokumentacija

Šta je sve od dokumenata potrebno za zamenu saobraćajne dozvole, možete pročitati na sajtu MUP-a.

Pored registracije vozila radimo i sledeće usluge:

Osiguranje na putu
 • Osiguranje
 • Inostrano (granično) osiguranje
 • Obavezno osiguranje od autoodgovornosti
 • Osiguranje lica
 • Putno i zdravstveno osiguranje
 • Osiguranje staklenih površina
 • Kasko osiguranje
 • Zeleni karton
 • Prenos vlasništva na teritoriji cele Srbije
 • Pomoć na putu
Načini plaćanja koje Vam nudimo u Trijumf 021:

Nacin placanja registracije vozila
 • Gotovinski
 • Platnim karticama
 • Čekovima građana
 • Putem administrativne zabrane za zaposlene na neodređeno radno vreme (potrebna su 2 overena primerka koje overavate u računovodstvu Vaše firme) i za penzionere (overena 4 primerka preuzimate kod nas u Šajkaškoj 32)
 • 6 - 12 rata

polisa Trijumf 021
tehnički pregled putničkih vozila
tehnički pregled Novi Sad
obavezno auto osiguranje zeleni karton
putno osiguranje trijumf 021
Zašto mi?
 • Odlična ponuda,
 • Korektne cene,
 • Odobravamo specijalne popuste stalnim  klijentima!
 • Zato što smo dosadašnjim trudom i radom stekli poverenje.
 • Zato što smo Vama uvek dostupni.
Kontakt

TRIJUMF 021 DOO
Šajkaška 32, Novi Sad

Broj telefona: +381(0)21.44.21.21
Mobilni telefon: +381(0)63 83 78 588

E-mail: registracija@trijumf021.rs

Mapa