Youtube Trijumf 021
Twiter Trijumf 021
Instagram Trijumf 021
Facebook Trijumf 021
Nova saobraćajna dozvola
senka

Kada se prilikom registracije vozila radi nova saobraćajna dozvola i zašto?


Tekst je ažuriran 6.1.2020.


Sigurno ste se pitali zašto neko mora da menja saobraćajnu dozvolu ove godine, ako je već menjao prošle ili preprošle godine? Odgovor je: zbog promene podataka u saobraćajnoj dozvoli. Iako je današnja saobraćajna dozvola elektronska, svaka promena podataka u njoj zahteva izradu novog dokumenta, a rok za prijavu promene je 15 dana. (ZOBS, Član 274, stav 2) - u suprotnom, možete platiti kaznu 10.000-20.000 RSD.

Zamenu saobraćajne dozvole možete obaviti u Trijumfu 021 u Šajkaškoj 32, a takse za izradu nove saobraćajne dozvole prilikom produženja registracije iznose 1.500 RSD.

Mogući razlozi za izradu nove saobraćajne dozvole

Promena imena i prezimena vlasnika ili korisnika
Podaci na saobraćajnoj dozvoli moraju biti u skladu sa podacima sa lične karte. Ako ste promenili ime ili prezime, tu promenu morate ažurirati na svim dokumentima: ličnoj karti, vozačkoj dozvoli, saobraćajnoj dozvoli… Detaljnije o tome pisali smo u našem tekstu “Promena prezimena i preseljenje”.

Promena adrese prebivališta vlasnika ili korisnika
Isto kao kod imena i prezimena, i promena adrese stanovanja zahteva ažuriranje tog podatka u saobraćajnoj dozvoli. Ovde su moguća 2 slučaja:
 1. u slučaju da ste se preselili u drugo registarsko područje, odjavljujete tablice i izradjujete nove, kao i saobraćajnu dozvolu
 2. ako ste se preselili u okviru istog registarskog područja ne morate da odjavljujete tablice, već samo izrađujete novu saobraćajnu dozvolu
Rok za prijavu promene prebivališta je 30 dana od dana promene prebivališta, a kazna za vozače koji ovo ne urade radi upisa u evidenciju vozača je 10.000 RSD.
(ZOBS, Član 332a, stav 1, tačka 16).

Promena vlasnika vozila
Osim promene imena i prezimena u saobraćajnoj dozvoli, u zavisnosti od adrese stanovanja kupca i prodavca, možda ćete morati da izradite i nove tablice. Ukoliko su prodavac i kupac iz istog registarskog područja, stare tablice ostaju, ali ako nisu, kupac mora da izradi i tablice svog registarskog područja.

Promena boje vozila
Ako prefarbate auto u drugu boju , taj podatak morate promeniti u saobraćajnoj dozvoli.

Promena drugih podataka o vozilu ili pogrešno upisani podaci
Promene mogu da se odnose na broj šasije, broj motora, kategoriju vozila (putničko, teretno…), broj mesta za sedenje, broj osovina, tip goriva, itd…i u ovom slučaju saobraćajna dozvola mora da se promeni u roku od 15 dana!
Nekada je u pitanju ranija greška koja mora da se ispravi, npr. pogrešno upisana najveća dozvoljena masa ili greška sa brojem sedišta koja se donedavno tolerisala i o tome smo opširnije pisali u tekstu “Problem sa sedištima kod registracije”.
Česta situacija je takođe i prepravka vozila kao što je ugradnja TNG uređaja, kuke, uklanjanje trećeg reda sedišta, prepravka putničkog vozila u teretno i sl. a detaljnije o tome pisali smo u “Izmene na vozilima: propisi i praksa.”
Osim ovoga, vlasnici vozila mogu doći u situaciju da rade ukucavanje PUS (Po Uputu Supa) broja motora ili šasije onda kada originalni broj nije čitljiv zbog oštećenja, korozije, moguće zloupotrebe ili zato što broj nedostaje. Tom prilikom upisuje se novi broj (koji počinje sa PUS – pa neki broj) i taj podatak obavezno se ažurira i u saobraćajnoj dozvoli!

Izgubljena ili oštećena saobraćajna dozvola
Ako ste izgubili saobraćajnu dozvolu ili je kartica polomljena, oštećena (nečitljiva) ili je čip pretrpeo oštećenja, pa se podaci ne mogu očitati u elektronskoj formi, moraćete da izradite duplikat.
U slučaju gubitka saobraćajne i ujedno isteka registracije, možete otići u MUP 30 dana pre isteka registracije radi dobijanja Uverenje o tehničkim karakteristikama vozila, kako biste mogli da uradite tehnički pregled. Tada zajedno sa registracijom plaćate i novu saobraćajnu dozvolu.
Zasto opet izradjujem saobracajnu dozvolu?
Promena registraskih tablica
Registarske tablice menjate kada:
 1. se preselite u drugo registarsko područje
 2. ošetetite ili izgubite tablice
 3. imate problematična slova na tablicama, a prošlo je 7 godina od njihovog izdavanja (podatak na poleđini saobraćajne dozvole pod slovom H)

Pošto su registarske oznake podatak koji se upisuje na saobraćajnu dozvolu (na prednjoj strani, pod slovom A), sa promenom tablica uvek ide i promena saobraćajne dozvole.

Koliko košta izrada nove saobraćajne dozvole?

Novu saobraćajnu možete izraditi u Trijumfu 021 u Šajkaškoj 32 u Novom Sadu, a na izradu se čeka 7-10 radnih dana.

* Troškovi izrade nove saobraćajne dozvole prilikom kompletne registracije vozila su 1.500 RSD, odnosno 2.500 RSD ukoliko to za vas radimo samo uslužno.

* Troškovi izrade duplikata saobraćajne dozvole su oko 4.000 RSD.

* Taksa za izradu saobraćajne dozvole po hitnom postupku je dodatnih 5.000 RSD i tada se čeka 2-3 dana.

* Troškovi izrade novih tablica, nove saobraćajne dozvole i nalepnice su oko 5.000 RSD.

Ko sve može da zameni saobraćajnu dozvolu?

 • vlasnik vozila (lično)
 • ovlašćeno lice (ovlašćenje overeno kod notara) sa što preciznije navedenim radnjama za koje je lice ovlašćeno (npr. „podneti zahtev za zamenu i podići saobraćajnu dozvolu“)
 • novi vlasnik vozila (sa overenim kupoprodajnim ili ugovorom o poklonu)

Dokumentacija

Šta je sve od dokumenata potrebno za zamenu saobraćajne dozvole, možete pročitati na sajtu MUP-a.

Posetite nas u Šajkaškoj 32 , radnim danima 8.00 - 21.00 i subotom 8.30 - 15.00.

Ukoliko zamenu saobraćajne dozvole radite uz kompletnu registraciju, potrebno je zakazati termin za tehnički pregled na br. tel: 021 44 21 21

Pored registracije vozila radimo i sledeće usluge:

Osiguranje na putu
 • Osiguranje
 • Inostrano (granično) osiguranje
 • Obavezno osiguranje od autoodgovornosti
 • Osiguranje lica
 • Putno i zdravstveno osiguranje
 • Osiguranje staklenih površina
 • Kasko osiguranje
 • Zeleni karton
 • Prenos vlasništva na teritoriji cele Srbije
 • Pomoć na putu
Načini plaćanja koje Vam nudimo u Trijumf 021:

Nacin placanja registracije vozila
 • Gotovinski
 • Platnim karticama
 • Čekovima građana
 • Putem administrativne zabrane za zaposlene na neodređeno radno vreme (potrebna su 2 overena primerka koje overavate u računovodstvu Vaše firme) i za penzionere (overena 4 primerka preuzimate kod nas u Šajkaškoj 32)
 • 6 - 12 rata

polisa Trijumf 021
tehnički pregled putničkih vozila
tehnički pregled Novi Sad
obavezno auto osiguranje zeleni karton
putno osiguranje trijumf 021
Zašto mi?
 • Odlična ponuda,
 • Korektne cene,
 • Odobravamo specijalne popuste stalnim  klijentima!
 • Zato što smo dosadašnjim trudom i radom stekli poverenje.
 • Zato što smo Vama uvek dostupni.
Kontakt

TRIJUMF 021 DOO
Šajkaška 32, Novi Sad

Broj telefona: +381 21.44.21.21
Mobilni telefon: +381 65 55 777 99

E-mail: registracija@trijumf021.rs

Mapa